Gezonde Hondensnacks omdat je hond het verdient

Honden zijn gek op eten en zeker op lekkere tussendoortjes. Een van de meest voorkomende reden om een hond een snack te geven is omdat je van jouw hond houdt. Verder kunnen hondensnacks gebruikt worden als beloningssnacks om een hond te trainen of om hem leuke dingen te leren. Hondensnacks kunnen ook verkeerd worden gebruikt door ze op een verkeerd moment te gebruiken waardoor je negatief gedrag versterkt. Honden zijn namelijk heel gevoelig voor oorzaak en gevolg. Dit is het zogeheten Pavlov principe.

 

Pavlov principe

Pavlov liet honden een belletje horen en gaf daarna een wat lekkers te eten. Nadat hij dit een aantal keren had gedaan, raakte de hond hieraan gewend. Zodra Pavlov alleen het belletje liet rinkelen, ging de hond al kwijlen, omdat hij wist dat er wat lekkers zou komen. Dit kan ook averechts werken. Bijvoorbeeld: als je een hond een snack geeft zodat hij ophoudt met blaffen, leer je hem aan dat hij voor blaffen een beloning krijgt. Je moedigt de hond dus aan om te blaffen. Om te weten waar je op moet letten tijdens het geven van snacks aan je hond, moeten we eerst begrijpen waarom en wanneer het goed is om je hond snacks te geven. 

 

Waarom en wanneer geef je een hond snacks? 

 

Hondensnacks en tussendoortjes 

De eerste reden om jouw hond een snack te geven is, zoals eerder benoemd, omdat je van jouw hond houdt. Dit kan een lekker tussendoortje zijn of iets lekkers tijdens het koken. Soms hebben mensen de neiging om een hond een snack te geven als de hond lang alleen moet zijn, maar daar ga je de fout in. Een hond kan snel dik worden, daarom moet je het geven van hondensnacks en tussendoortjes geen gewoonte maken. Zorg ervoor dat je hond genoeg beweging krijgt en dat een hondensnack iets bijzonders blijft. Vervolgens is het van belang om op te letten dat de hond de snack niet associeert met een verkeerde situatie of gedrag. 

 

Beloningssnacks tijdens het trainen van je hond

Als je traint met de hond of hem iets wilt leren dan is het van belang op het juiste moment te belonen zodat de hond snapt dat hij iets doet wat je graag wilt. Dat belonen kan heel goed met een kleine snack. Met een beloningssnack laat je aan de hond merken dat zijn gedrag door jou wordt gewaardeerd. Wanneer je veel oefent of aan apporteer sport doet dan is het natuurlijk van belang dat je met gezonde en geschikte hondensnacks oefent. 

 

Kauwbotten als tandverzorging voor je hond 

Kauwsnacks zijn goed voor het gebit en de kaakspieren van de hond. Ook houdt het de hond op een plezierige manier bezig. Een voorbeeld hiervan zijn kauwbotten. Er gaat niets boven een dagelijkse poetsbeurt van de tanden (ook voor honden), maar in de praktijk is dit makkelijker gezegd is dan gedaan. Als je voor jouw hond het juiste soort kauwbot vindt waar hij lekker op kan kauwen dan heb je al minder zorgen over de tandverzorging van de hond. Natuurlijk is een gezond gebit (en gezonde adem) niet alleen afhankelijk van het kauwen op botten, maar ook van gezond hondenvoer met de juiste mineralen en vitaminen.   

 

Hoe kies je geschikte snacks voor je honden? 

 

Honden hebben hun eigen karakter 

Leer jouw hond kennen! Wat vindt jouw hond lekker en wat niet? Houdt jouw hond van lang kauwen? Als je weet wat een hond lekker en fijn vindt dan ben je een stap verder. Elk hondenras heeft min of meer een voorkeur voor een bepaald soort snack. De ene hond is fanatieker dan de andere in het kauwen. Het is prima om iets te geven uit je eigen keuken zoals een mergpijp of een bot. Houdt wel altijd toezicht op jouw hond, want korte mergpijpen kunnen om de onderkaak schieten en die krijg je alleen  los bij de dierenarts. Ook moet je een hond nooit botten geven van gevogelte. Botten van gevogelte zijn hol van binnen. Als de hond daar op kauwt, kan het bot scherpe punten krijgen zodat het de slokdarm, maag en andere darmen kan perforeren. Tevens is het toezicht houden ook belangrijk zodat je het gedrag van jouw hond leert kennen. Sommige honden zijn allergisch voor huis- tuin- en keukenproducten. Hier bij MadeForDogs hebben we hondensnacks die ook geschikt zijn voor honden die allergisch zijn voor gluten, tarwegluten of andere allergenen. 

Opletten tijdens het kauwen

Sommige honden zijn zo fanatiek dat ze lang blijven kauwen. Hiervoor zijn er hondensnacks waar een hond langer mee doet. Dit soort hondensnacks lopen van zacht (bullenpees) tot extreem hard (hertengewei). Let op dat je een keuze maakt die bij jouw hond past, want een hertengewei is zo hard dat dit bij sommige honden een tand kan afbreken. Heeft je hond een gezond gebit en kauwt hij niet al te fanatiek dan is een hertengewei heel goed om op te kauwen. 

Honden houden vaak bij het kauwen een bot met hun poten vast en als dat lang duurt, zie je soms schaafplekken op de poten ontstaan van het lange vasthouden. Probeer dit te voorkomen door de hond goed in de gaten te houden. Haal het bot op tijd weg en leg het even apart voor later. Je ziet soms ook dat het tandvlees begint te bloeden. Dit is op zich niet zo erg. Het is vaak een teken dat het tandvlees niet gezond genoeg en/of ontstoken is. Vaker wat aan de hond geven om te kauwen werkt dan bevorderlijk om het tandvlees te laten herstellen.  

 

Snacks voor allergische honden 

Is jouw hond allergisch en wil je hem toch een lekker tussendoortje geven? Dan ben je bij MadeForDogs aan het juiste adres. We hebben een groot assortiment, dus keuze genoeg! Op onze hondensnacks product pagina’s kun je meer lezen over de speciale eigenschappen van onze snacks. Zo kun je zien welke hondensnacks hypoallergeen, 100% glutenvrij, Tarweglutenvrij, 100% natuurlijk gedroogd en ideaal voor tandverzorging zijn. 

Onze hondensnacks van het merk Carnis worden in Nederland geproduceerd.

Lees meer