Wie zijn hier de gewoontedieren?

Variatie in het uitlaten van honden. Het komt vaak voor dat hetzelfde rondje keer op keer gelopen wordt, maar variatie zorgt juist voor een hond die veel meer plezier krijgt van het buitenleven. Probeer eens aan de hand van onze tips wat nieuws.

Hoe komt het toch dat wij honden gewoontedieren noemen? Honden hebben de hele dag de tijd om ons te volgen. En dat is logisch want wij zijn diegene die ze uitlaten, eten geven, verzorgen en soms wat lekkers geven. En wij zijn diegene die (meestal) op vaste tijden de deur uit gaan, thuis komen, eten en in de avond voor de TV gaan zitten of op een andere manier onze avond invullen. Als we gaan sporten dan is dat op een vaste dag en pakken dan onze sporttas, zetten die bij de deur klaar of andere vergelijkbare rituelen. Honden herkennen dit en reageren hierop.

 

 

Een mooi voorbeeld hiervan is het volgende:

Als wij op vakantie gaan dan logeren onze honden vaak bij opa en oma. Nu wilt oma graag dat we de Siccarro hondenbadjas meenemen, de roadrefresher, de shammy en eten voor die periode. Als we dan het voer in een zak scheppen worden onze honden helemaal hyper, ze piepen en gaan voor de deur staan springen want bij opa en oma is het leuk. 

Vaak zeggen baasjes dan: zie je wel, ze voelen gewoon dat er wat staat te gebeuren. Maar honden voelen dit niet ze observeren en herkennen ons gedrag.

 

Het ritueel van spullen pakken op de dag van vertrek is niet het enige, in de aanloop naar de vakantie zijn we al vaak dezelfde dingen aan het doen: koffers inpakken, spullen klaarleggen etc. Omdat wij heel vaak dezelfde dingen op dezelfde manier doen herkennen honden dit. En waarom worden honden hyper als ze zien dat er wat spannends staat te gebeuren? Ook honden houden van nieuwe spannende dingen. Daarom wilden wij het dit keer hebben over het uitlaten van jouw hond.

 

 

 

Neem eens een andere route

Wij mensen zijn geneigd elke dag een vast rondje met de hond te lopen want wij zijn immers de gewoontedieren. (uiteraard geldt dit niet voor iedereen). Loop eens een keer een andere route en houdt de staart van jouw hond in de gaten.

Je zult zien dat de hond ineens aandachtiger wordt, veel meer aan het ruiken gaat want ineens zijn er heel veel nieuwe indrukken voor de hond. En omdat je een andere route neemt kom je ook andere honden dan normaal tegen en dat is weer heel goed voor de socialisatie van jouw hond vooral als die nog jong is. En je hoeft helemaal niet totaal anders te lopen. Het kan gewoon in jouw eigen buurt, desnoods loop je min of meer dezelfde route maar dan in een andere richting, zelfs dat helpt. Het leukste voor jouw hond is als hij vrij rond kan lopen met andere honden op een plek waar dat mag.

 

 

 

 

Doggy Dating

Als je op totaal andere plekken wilt komen of bij jou in de buurt andere hondeneigenaren wilt ontmoeten, kijk dan eens op de site van Doggy Dating http://www.doggydating.com. Zij hebben een app waarmee je heel eenvoudig met andere hondenbezitters kunt afspreken om bij jou in de buurt of ergens anders te gaan wandelen. Het spreekwoord zegt het: Verandering van spijs doet eten. En zo is het maar net je doet jezelf en je hond een groot plezier door te variëren in de route of de plek waar je loopt.

 

Heb je zelf tips of ideeën meld die dan even naar [email protected]  of reageer hieronder! Foto’s zijn altijd welkom.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »