Het zijn soms net mensen.

Net als mensen worden honden vaak snel te dik. En te dik zijn is net als bij mensen ongezond. Houdt jouw hond op een gezond gewicht.

Het zijn soms net mensen

En dit keer hebben we het dan niet over de gewoontes maar de aanleg om te dik te worden.

Er is per ras natuurlijk veel verschil in die aanleg. Zo heb je mensen die kunnen eten wat ze willen en slank blijven. Dat heb je met honden ook wel. Maar de meeste rassen worden te snel dik. En waar ligt dit nu aan? Net zoals bij ons is het eigenlijk heel simpel. Als je meer binnen krijgt dan je verbrandt dan kom je aan. Zo simpel is het. 

 

Waar zit nu eigenlijk de moeilijkheid?

Die zit vooral in de verleidingen. Wij als mensen hebben al snel een suikerverslaving en we worden omringd met lekkere dingen. Voor honden is het bijna net zo. Niet dat ze in de supermarkt rondlopen, de koelkast open doen (sommige wel overigens). Nee ze zien ons eten en snoepen. Honden hebben al snel door dat er wat te halen valt. En wij houden van onze honden dus heb je al snel de neiging om wat toe te stoppen. Dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. 

Vaak zie je als er een hond in het gezin komt het goede voornemen om niets tussendoor te geven of eigen eten te delen omdat we allemaal weten dat je dan jouw hond leert bedelen. Maar zo simpel is dat niet. Het is heel moeilijk om niets te geven als een hond je verlangend aankijkt.  

 

Wat kun je doen?

Toch valt er wel wat aan te doen. Als je wat geeft, geef dan iets wat gezond is en wat ook voor een hond geschikt is. Er zijn talloze producten die echt slecht voor een hond zijn. Chocola is daar een mooi voorbeeld van. Velen weten bijvoorbeeld niet dat dit voor een hond giftig is. Op internet kun je veel lijstjes vinden van voedsel dat giftig of niet goed is voor honden.

Wat je ook kunt doen is zelf snacks maken voor jouw hond. Je bepaalt dan zelf wat voor ingrediënten er in de snack zitten. Hiervoor hebben we een leuk boek voor je beschikbaar: het grote hondenkoekboek 

 

Bij mensen gaat het om de combinatie van gezond eten en voldoende beweging. Voor een hond net zo.

Zorg dat een hond voldoende beweging krijgt. Ga fietsen met je hond (wel op een verantwoorde manier) Overigens vind je in deze online dierenspeciaalzaak de Dog & Roll die het heel eenvoudig maakt om verantwoord met jouw hond te fietsen.

Binnenkort komen we met wat tips over fietsen met de hond.

 

Dus de combinatie van gezond eten en voldoende beweging houdt jouw hond gezond.

Nu is het altijd makkelijk om te roepen: gezond eten en voldoende beweging! Alleen lukt dat niet altijd. Te druk op het werk, met allerlei andere dingen bezig of verplichtingen. Maar daar zijn oplossingen voor. Denk eens aan een uitlaatservice. Er zit er altijd wel een bij jou in de buurt. Buiten het feit dat het handig is als je minder tijd hebt is het ook nog eens leuk voor jouw hond. Lekker met veel andere honden buiten spelen op een ander moment dan dat jij normaal gesproken met je hond buiten loopt. Het moet dan wel bij jouw hond passen want niet elke hond is hier geschikt voor. Een hond zal goed gesocialiseerd moeten zijn als hij zich lekker wil voelen in een grote groep met andere (vreemde) honden.

 

Hoe weet je nu of jouw hond te dik is.

Ons advies is om gewoon even bij de dierenarts binnen te lopen want in elke wachtkamer staat wel een weegschaal waar jouw hond gewogen kan worden.

En als jouw hond te dik is kan de dierenart goede adviezen over voeding geven. Soms kan het slim zijn een tijdje een dieetvoeding te geven.

Met gezond verstand kom je ook een eind. Kijk naar de vorm van jouw hond en voel of er overtollig vet op zijn ribben zit.

Per ras kun je online wel vinden wat een min of meer normaal gewicht moet zijn. 

Waarom is het belangrijk om het gewicht van jouw hond gezond te houden? Te dikke honden hebben kans op allerlei kwalen en de gewrichten lijden onder een te hoog gewicht.  Zoals we al zeiden:

 

 

 

 

 

We kwamen nog een leuk filmpje tegen in Amerika wat heel goed laat zien hoe het vaak gaat met een hond die vaak iets krijgt.

 

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »