Top
Wel zwemmen, maar niet in bad?
Wel zwemmen, maar niet in bad!?
 


Een heerlijke wandeling in het park of het strand afsluiten met een paar sprongen in het water, menig hond is er dol op! Waterpret alom! Je zou denken dat de hond een heerlijk, frisse wasbeurt dan ook wel op prijs zou stellen, maar niks is minder waar. De meeste honden gruwelen al bij het zien van de badkuip en wanneer ze er eenmaal instaan, willen ze niets liever dan er weer uit gaan. 

De badkamer is de nachtmerrie van bijna elke hond, maar waarom eigenlijk? In de badkamer is het glad, ontzettend schoon en het ruikt er natuurlijk naar mensen-douchegel! Tijdens het badderen moet de hond stilstaan, wordt zeiknat en ook nog eens volledig ingesopt met hondenshampoo.In bad gaan  

Een goede voorbereiding is het halve werk en dat geldt ook voor wanneer je jouw hond gaat wassen. Het is belangrijk dat alle spullen die je nodig hebt tijdens het badderen klaar liggen. Genoeg handdoeken zijn hierbij ook van belang. Een antislipmat in de bad/douchekuip is ook geen overbodige luxe. Op deze manier heeft de hond namelijk genoeg grip en glijdt niet uit. Zorg ervoor dat voordat je de hond in bad doet, de vacht goed is uitgeborsteld en klitvrij is. Maak de hond eerst nat met de douchekop of een klein emmertje met lauw water. Voorkom dat er tijdens het wassen van de hond water in de ogen of oren komt. Sop vervolgens de hond in met speciale hondenshampoo. De beste manier is om de hondenshampoo tegen de haren in, in te masseren. Na een korte intrek periode kan de vacht goed uitgespoeld worden. Wanneer je klaar bent met het wassen van de hond is het belangrijk dat de vacht goed droog wordt gemaakt met een zachte handdoek. Het is aan te raden om de hond binnen te laten totdat hij volledig droog is. 
 
Één tot vier wasbeurten per jaar zijn genoeg om de vacht mooi en schoon te houden.
 Naast viezigheid kan verharing ook een reden zijn om de hond in bad te doen. Het lauwe water zorgt er namelijk voor dat de losse haren los komen uit de vacht.
 

Kortharige honden moeten ook in bad

Ondanks dat er vaak wordt gezegd dat kortharige honden niet in bad hoeven, is dit een fabel. Kortharige honden moeten wel degelijk in bad en alleen een goede borstelbeurt is niet genoeg. In een korte vacht komt ook veel vuil terecht, dat erg diep kan zitten. Alleen een borstelbeurt is in dat geval niet genoeg om al het vuil uit de vacht te krijgen, een wasbeurt is dus noodzakelijk. 

Is wassen slecht voor je hond? 

Het wassen van de hond is niet slecht, mits de juiste producten worden gebruikt en de vacht niet te vaak wordt gewassen. De hond beschikt van nature over een vet talglaagje. Deze laag beschermd de huid tegen uitdroging en infecties. Deze laag is ontzettend belangrijk voor de hond en het is daarom van belang dat deze laag zo min mogelijk wordt aangetast. Door gebruik te maken van goede hondenshampoo, blijft de huid mooi glanzend en soepel. Ook wordt de talglaag zo min mogelijk aangetast. 

Een wasbeurt blijft uiteindelijk onplezierig voor de hond, maar laat jezelf niet van de wijs brengen. Zorg ervoor dat je hond weet dat een wasbeurt echt noodzakelijk is en hij er niet onderuit kan. Wanneer je wel toegeeft aan zijn verzet, zal de hond de volgende keer weer weigeren.