Top
Hoe verzorg je de vacht van je hond?
Hoe verzorg ik de vacht van mijn hond?

Een hondenvacht heeft verschillende functies. De vacht biedt de hond bescherming voor invloeden van buitenaf, maar helpt ook bij het regelen van de lichaamstemperatuur. Een hondenvacht heeft dus een belangrijke functie. Honden zelf zijn geen goede vachtverzorgers. Af en toe wassen ze de vacht zelf een beetje, maar dat is het dan ook wel. Het is daarom belangrijk dat de baasjes zorgen voor een goede vachtverzorging, voor een optimale, stralende en verzorgde vacht. Borstelen

Door regelmatig de vacht van je hond te borstelen, wordt al het vuil verwijderd en kunnen klitten  gemakkelijk voorkomen worden. Door het borstelen van de vacht, worden losse haren verwijderd. Nieuwe vachtharen krijgen hierdoor de kans om zich goed te ontwikkelen. Het borstelen van je hond is ook nog eens goed voor de bloedsomloop van de hond. Borstelen heeft een masserende werking, waardoor de bloedsomloop in de huid wordt gestimuleerd. Ook dit zorgt voor een stralende huid en vacht. 

Kort & lang haar 

Een hond met een langharige vacht heeft uiteindelijk meer verzorging nodig dan een kortharige. Het geven van een wekelijkse borstelbeurt is vaak al goed genoeg voor een goede, verzorgde vacht. Een langharige vacht heeft veel meer verzorging nodig. Het hangt natuurlijk een beetje af van het vachttype, maar een langharige vacht moet zeker om de dag of zelfs elke dag geborsteld worden. 

Borstelen tijdens de ruiperiode 

Tijdens de ruiperiode heeft de vacht meer aandacht nodig. In de ruiperiode wordt de wintervacht vervangen door een dunnere zomervacht, of juist andersom. Dit komt twee keer per jaar voor, in het voorjaar en in het najaar. De ruiperiode duurt ongeveer vier weken. In deze periode is het belangrijk dat de hond vaker geborsteld wordt dan normaal, de vacht heeft dan eenmaal meer verzorging nodig. 
Klitten in de hondenvacht

Ook klitten komen voor in een hondenvacht. Een klit is een kluitje haren, die simpel gezegd in de knoop zitten. Alle vachtsoorten zijn gevoelig voor klitten, al hebben langharige honden er vaak meer last van. Klitten ontstaan vaak klein, ze kunnen gemakkelijk uit de vacht geborsteld worden. Klitten komen vaak voor rondom de oren, de oksels, liezen en de nek van de hond. Wanneer een klit niet op tijd uit de vacht wordt gehaald, dan wordt de klit zo goot dat er bijna niets anders meer op zit dan de klit eruit te knippen.  

Borstels 

Er zijn verschillende soorten borstels en kammen op de markt voor het verzorgen van de hondenvacht. Er zijn borstels met grote, grove tanden, maar ook kleine kammetjes. Wanneer je gebruik maakt van de juiste borstel en producten, is het verzorgen van de hondenvacht erg gemakkelijk. Het is belangrijk dat een hond altijd geborsteld wordt in de richting van de haargroei, dus van zijn kop naar zijn staart toe. Op Made For Dogs vind je verschillende borstels voor diverse hondenvachten.