Top
Hoe bestrijd je vlooien van je hond?

Hoe bestrijd je vlooien van je hond? 

Vlooien, kleine, bloedzuigende parasieten die voor veel overlast kunnen zorgen. Zowel voor de hond als voor het baasje. Wanneer het wat koeler is buiten, komen vlooien tevoorschijn en zoeken ze een geschikte plaats om zich te kunnen verbergen. Dat kan heel goed in de vacht van een hond. Een goede vlooienbestrijding voor de hond is dan ook van groot belang. In deze blog leggen wij uit hoe je vlooien bij jouw hond tegen kan gaan! Waarom vlooien bestrijden? 

De beet van een vlo kan erg pijnlijk zijn voor je hond, ook veroorzaakt een beet veel jeuk. De pijn en jeuk ontstaan doordat de vlo wat speeksel inspuit om ervoor te zorgen dat het bloed niet stolt. Dit speeksel zorgt ervoor dat de hond een geïrriteerde huid krijgt, hierdoor gaat de hond ook constant bijten en krabben. 

Sommige honden zijn erg gevoelig voor het speeksel van de vlo, zo kan er een allergische reactie optreden, vlooienallergie. Deze allergie zorgt voor enorme jeuk, waardoor de honden zich vaak tot bloedend toe open bijten en krabben.


Als laatste kunnen vlooien ook ziektekiemen overbrengen, een van de meest voorkomende zijn de eieren van de lintworm. Wanneer de hond een besmette vlo opeet, kunnen de eitjes in de darmen uitgroeien tot volwassen lintwormen.  

Heeft mijn hond vlooien? 

Je kan je hond gemakkelijk controleren op vlooien door gebruik te maken van een vlooienkam. Let bij het kammen van de hond vooral op de voorkeurslocaties van vlooien zoals oksels, lies en staartbasis. Kleine zwarte korrels kunnen wijze op vlooienpoep. Vlooienpoep is te onderbieden van vuil, door ze op een natte tissue te leggen. Vlooienpoep kleurt rood na een paar minuten. 
De vlo 

Vlooien die zich in de vacht van je hond bevinden kunnen zich razendsnel vermeerderen. Een vrouwtje legt zo'n 40 eitjes per dag. De eitjes rollen vaak uit de vacht van de hond en vallen op de grond waar ze zich verder kunnen ontwikkelen. Een eitje kan na 1,5-10 dagen uitkomen. De larven zoeken beschutte plekjes op in het huis en voeden zich met huisstof. Zoals je leest is het dus niet alleen de hond die last heeft van vlooien. Het is dus van groot belang dat je passende maatregelen neemt wanneer je hond in de greep is van vlooien. 

Vlooienbestrijdingsmiddelen voor de hond Er zijn ontzettend veel vlooienbestrijdingsmiddelen voor de hond. Van druppels tot sprays en van poeders tot bandjes, de keuze is enorm. De producten onderscheiden zich vaak door het werkingsmechanisme. Sommige bestrijdingsmiddelen doden de volwassen vlooien, andere zorgen er juist voor dat larven en eieren niet uitgroeien tot volwassen vlooien. 

De keuze voor het vlooienbestrijdingsmiddel is afhankelijk van je situatie. Hieronder hebben we de meest voorkomende middelen voor je op een rijtje gezet. 

Tabletjes 

Er zijn tabletjes om vlooien tegen te gaan. Deze tabletten worden in de bek van de hond gegeven, er komt hierdoor een werkzame stof in de bloed van de hond terecht. Wanneer vlooien dan bijten krijgen ze deze stof binnen en komen de nieuw gelegde eitjes niet meer tot leven. 

Vlooienband 

Naast tabelletjes zijn er ook verschillende vlooienbanden te koop. De vlooienband richt zich voornamelijk op de nek en hals van de hond. Dit zorgt ervoor dat een vlooienband vaak niet volledig effectief is. Het nadeel van een vlooienband is dat de hond eraan kan blijven hangen. 

Poeder en spray
 
Poeders en sprays beschermen de honden voornamelijk tegen volwassen vlooien en werken kort. Sommige middelen zijn zelfs giftig voor andere dieren als vissen, reptielen en katten. Het is dus belangrijk dat je deze dieren uit de buurt van de hond houd tijdens de behandeling. 

Spot-on producten 
De spot-on producten worden met een pipet op de huid van de hond aangebracht. Deze druppeltjes in de nek van de hond worden opgenomen en uitgescheiden in de huid van de hond. Deze middelen doden de volwassen vlooien, de eitjes en de larven. De middelen zijn bestand tegen water. 

Preventief te werk gaan is het halve werk 

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Wacht nooit met behandelen tot je de vlooien ziet rondkruipen. Het beste is om je hond het hele jaar door te behandelen. De hondenkam koop je online op Made For Dogs! Vlooienkam